środa, 9 marca 2016

Pomysł na pieczoną pierś z indyka

W dzisiejszym przepisie główną rolę odgrywa bogata w łatwo przyswajalne białko pierś z indyka. Zawiera aż 30 g białka na 100 g mięsa! Warto wspomnieć, że jest to jedno z najchudszych mięs, ponieważ zawiera tylko 1g tłuszczu na całe 100g mięsa. W szczególności polecana jest osobom będącym na diecie. Pierś z indyka dobrze wpływa na układ nerwowy, mięśniowy oraz na pracę serca. Jest doskonała na walkę ze stresem, ponieważ  zawiera takie substancje odżywcze jak : witaminy z grupy B (w szczególności B12), kwas foliowy, niacynę, cynk, potas magnez i żelazo. Taki skład wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu i dodaje nam mnóstwo energii.
Dzisiejsza pierś z indyka faszerowana jest szpinakiem połączonym z serkiem ricotta. Polecam przełamać się i wypróbować przepis nawet tym osobom, które nie należą do grona fanów tych zielonych liści. Zapewniam was, że nie będziecie żałować :)
Przepis jest na dwa kawałki piersi:

Składniki:
kawałek piersi z indyka (wielkość według własnych preferencji)
50g szpianku
50g ricotty
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
odrobina tłuszczu: masło, olej rzepakowy lub inne (do duszenia szpinaku)
1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę)

Wykonanie:
Szpinak dusimy z czosnkiem pod przykryciem na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem. W międzyczasie nacinamy pierś z indyka (w paski, tak jakbyśmy ją kroili, lecz uważamy, aby jej nie przeciąć do końca). Posypujemy ją solą i pieprzem. Kiedy szpinak jest już gotowy doprawiamy go solą i pieprzem oraz dodajemy ricottę, mieszamy. Nacięcia w mięsie faszerujemy przygotowanym szpinakiem. Całość posypujemy czerwoną papryką, pieczemy w 200 stopniach C przez 25-30 minut.

SMACZNEGO ! :)
Autorka: Gosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz