W tych pełnych pośpiechu czasach często nie przykładamy wystarczająco dużej wagi do tego co jemy, jak oraz w jakich ilościach, a powinniśmy. Pozwólcie, więc, że przedstawię Wam kilka ważnych zasad zdrowego żywienia:
- Odżywiaj się regularnie
Poprzez regularne odżywianie się mam na myśli pięć posiłków dziennie w równych odstępach, a należą do nich: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja.
Regularne spożywanie posiłków zapewnia stały dopływ glukozy do organizmu i zabezpiecza nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, nad którym trudno zapanować, a poprzez jedzenie regularnie unikamy spożywania nadmiernej ilości kalorii.
Im bardziej różnorodna będzie dieta, tym więcej substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zostanie dostarczonych do organizmu. Pamiętajcie, iż żadne suplementy dietetyczne nie mogą zastąpić dobrze zbilansowanej diety. Dlatego też, w praktyce powinno się dążyć do tego, aby głównym źródłem witamin były artykuły żywnościowe, co możemy osiągnąć poprzez sięganie po produkty różnego rodzaju.- Dbaj o różnorodność posiłków
- Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu
Od tej zasady są jednak pewne odstępstwa. O ile ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu rzeczywiście warto mieć pod kontrolą, o tyle już spożywanie tłuszczów roślinnych i ryb jest korzystne dla naszego zdrowia. Warto więc zamienić np. tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, czy też smalec. Ryby morskie są dla nas cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie może syntezować. Oprócz tego mają one udowodnione działanie poprawiające profil lipidowy krwi, wykazują dodatkowo działanie przeciwpłytkowe, antyarytmiczne i przeciwzapalne. Niekorzystne są dla nas za to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi, sprzyjającej rozwojowi miażdżycy, ale dodatkowo zmniejszają stężenie frakcji ochronnej HDL.
- Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych
- Zachowaj umiar w spożywaniu alkoholu
- Spożywaj dużo warzyw i owoców
Warzywa i owoce to bardzo dobre źródło licznych witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza warzywa powinniśmy jak najszybciej wdrożyć do naszej diety, z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie i wody, ale małą zawartość tłuszczu – powinny się znaleźć w trzech głównych posiłkach. Błonnik rozpuszczalny w wodzie występuje także w owocach; obniża stężenia cholesterolu całkowitego oraz przyspiesza jego wydalanie z kałem. Dodam jeszcze, że owoce zawierają również cukry proste, dlatego w przypadku osób z nadwagą i otyłością nie powinno się ich spożywać więcej niż 300 g dziennie.
- Unikaj nadmiaru soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz