poniedziałek, 2 maja 2016

Kiełki

Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale to jest już fakt powszechnie nam znany. Tymczasem kiełki są często niedoceniane, a szkoda, bo w kiełkujących nasionach za sprawą enzymów powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe ,takie jak: białka, węglowodany i tłuszcze, podczas procesu kiełkowania rozkładane są na związki proste, które z kolei łatwo przyswaja nasz organizm. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają dodatkowo trawienie pokarmów jedzonych w towarzystwie kiełków. Dodatkowo kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Mają również mniejszą zawartość kaloryczną od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych. Spożywając je regularnie mamy szansę uniknąć wielu poważnych schorzeń- wzmacniają system odpornościowy, uzupełniają niedobory witamin oraz składników mineralnych, a także działają przeciwnowotworowo.



Autorka: Milena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz