wtorek, 12 kwietnia 2016

O oleju kokosowym słów kilka

   Witam was w kolejnym poście z serii 'warto wiedzieć'. Postanowiłam przyjrzeć się bliżej olejowi, który wygląda i pachnie jak każdy inny, ale posiada zbawienne właściwości zdrowotne. Nasuwa się tutaj pytanie- jak to w ogóle możliwe? Olej to przecież w dalszym ciągu tłuszcz nasycony, który w powszechnym przekonaniu może narobić niezłego bałaganu w naszym organizmie.. Co więc takiego sprawia, że jest on tak wyjątkowy?
     Wszystko dlatego, że olej kokosowy zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe, które są metabolizowane inaczej niż reszta tłuszczy. Pod dostaniu się do organizmu zamiast zmienić się w tkankę tłuszczową, zostają one od razu wykorzystane w celu wyprodukowania energii. Doprowadza to do -o ironio- przyśpieszenia tempa przemiany materii i większej ilości spalonych kalorii.
   W związku z tym olej kokosowy jest dobrym produktem dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, bądź chcą zrzucić kilka kilogramów. Będzie on również dobry dla sportowców, gdyż trójglicerydy średniołańcuchowe są szybko przemieniane w łatwo przyswajalną energię. Jest to z pewnością dobra alternatywa dla wielokrotnie rafinowanych i utwardzanych tłuszczy, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. 
    Prócz tego olej kokosowy (nierafinowany) ma jeszcze wiele właściwości prozdrowotnych, dobrze sprawdza się również jako kosmetyk, o czym wszyscy zainteresowani mogą przeczytać na wielu poświęconym temu stronom i w opublikowanych badaniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz